Аспарагусот е сезонски зеленчук кој често се смета за суперхрана поради неговата хранлива вредност и здравствени придобивки. Тие се богати со хранливи материи и ниски калории, па затоа се одличен избор за луѓето кои сакаат да ослабат.
Тие содржат витамини А, Ц, Е, К и Б9 (фолна киселина) и се многу богат извор на антиоксиданси. Тие исто така го поддржуваат функционирањето на дигестивниот систем, богати се со влакна кои го помагаат варењето и го поддржуваат здравјето на цревата.
Тие содржат инулин, пребиотик кој ги храни корисните бактерии во цревата. Тие се добри за срцето и крвните садови.
Потребни состојки:
свеж аспарагус
вода
сол
(по избор) лимон, маслиново масло или путер
Подготовка:
Измијте ги аспарагусот под ладна вода. Отстранете ги дрвенестите (жилави) краеви – најлесно е да го свиткате секое стебло и ќе се скрши таму каде што треба.
Готвење: Во тенџере зовријте вода и додадете прстофат сол. Додадете ги аспарагусот и варете 2-4 минути, во зависност од нивната дебелина. Треба да останат крцкави, а не преварени. Доволни се 2 минути за потенки аспарагус, 3-4 минути за подебели.
Извадете ги и веднаш ставете ги во сад со ладна вода (или ледена вода) за да ја задржат бојата и свежината. Исцедете ги и по желба прелијте ги со маслиново масло, стопен путер или сок од лимон.