Храна и Пијалаци

ЕГИПЕТСКИ КОЛАЧ: Десерт со мед и бадеми што се топи во устата

ЕГИПЕТСКИ КОЛАЧ: Десерт со мед и бадеми што се топи во устата

Различно и вкусно, никој нема да остане само за едно парче.

Состојки:

За тесто:

75 гр маргарин
3 јајца
125 гр шеќер
150 гр брашно
половина кесичка прашок за пециво
3 лажици слатка павлака
кесичка ванилин шеќер

За фил:

100 гр маргарин
100 гр мед
150 гр бадеми
половина лажичка цимет

Подготовка:

Јајцата се матат со шеќер и ванилин шеќер. Растопете го маргаринот, па кога ќе се излади, измешајте го со кремот, додадете брашно и прашок за пециво и соединете се. Истурете го тестото во подмачкан калап со дијаметар од 28 сантиметри, па печете 10-15 минути на 180 степени.

За филот растопете ги маргаринот, шеќерот, медот, слатката павлака, листовите бадеми, циметот и кора од лимон. Измешајте сè и варете, па тргнете го од оган. Извадете ја тортата од рерна, прелијте ја со филот и печете уште десетина минути.

To top