Василевска: Молкот за 7 милионската тендерска аванта со која се поврзува Рашкоски отвара сомнеж дали од договорената аванта имало и за Заев

Ќе даде ли конечно одговор генералниот секретар на владата на Република Македонија во врска со еден од најголемите корупциски скандали на оваа власт?

Докази и сомненија кои посочуваат за постоење на 7 милионската тендерска аванта за владиниот генерален секретар доаѓа од секој чекор.
Ако авантата од 7 милиони која чувме од медиумите дека Рашковски ја договара не е точна зошто тогаш чекорите кои Рашковски ги договара по кои италијанската фирма го добила тендерот се вистинити. Зошто на снимката на Рашковски се договараат кои заклучоци ќе се донесат и доколку се провери дали навистина се донеле вистината е поразителна за оваа криминална власт. Рашковски на снимката договара заклучок кој владата навистина го донела за што потврдуваат овие документи, и оттука имаме 10 прашања коишто треба да ги одговори Драги Рашковски.

  1. Зошто господине Рашковски манипулирате дека се работи за веќе договорен тендер, кога договорот е склучен на 14.12.2018 година, два дена по состанокот кај вас во влада?
  2. Доколку како што велите господине Рашковски дека од менаџментот знаеле дека со италијанската компанија имале негативни искуства, зошто не го поништиле тендерот?
  3. Дали гласот кој се слуша на снимката е ваш  и дали се слушате како на претсавниците на италијанската компанија им велите дека тие се добитници, но дека имало проблем со процедурата?
  4. Како е можно да биде доделен тендер на компанија со истечена тендерска документација?
  5. Го повлековте ли господине Рашковски заклучокот на владата за кој претседтелот на М-НАВ ви укажува дека е спорен?
  6. Кои закони и подзаконски акти Сугарески и неговиот шеф на кабинет ги испратиле во Собранието за изменување и што се требаше да се смени за да можете да го доделите тендерот на фирмата која посакувате?
  7. Зошто го криете од компаниите учеснички на тендерот наодот на Бирото за судски вештачења?
  8. Господине Рашковски како според вас Италија, Шпанија, Франција и Малта се „ебиветар“ држави? Како се среќавате и ги гледате во очи амбасадорите на овие држави и впрочем што мислите за вашите помали коалициони партнери од ромска националност?
  9. Дали и во другите делови од набавката инсистирате италијанската компанија да добие на непосредна спогодба, иако ви укажуваат дека не се работи за компанија којашто е директен производител?
  10. И за крај господине Рашковски кои се европски држави кои се наоѓаат под екваторот?

Македонија е заробена држава, а луѓето како мојот колега Рашковски за кои постојат сериозни сомневања за сторен криминал се нејзиниот канцер.

Заев бидејќи молчи очигледно и тој го штити исто какошто го штитеше и Курто Дудуш. Молкот отвора сомнеж дали од договорената аванта имало и за првиот човек на владата!?

Време е за оставки.

Време е за нови политички ликови коишто ќе направат нешто за Македонија и кои ќе го исчистат образот на лошото милје коешто го остава оваа ненародна власт.

Потребни се оставки и тоа веднаш. Првиот чекор е од владиниот генерален секретар.

Божиновски: Апсењето и притворањето на Димовски, Митески и другите во монтираниот случај е само доказ за стравот на власта од се поочигледниот пораз

Зоран Заев и СДСМ вршат политички прогон. Власта ги злоупотребува правосудните институции за шиканирање на политичките противници. Апсењето и притворањето на Димитар Димовски, Дејан Митески и другите опфатени во монтираниот случај е само доказ за стравот на власта од се поочигледниот пораз.

Власта во овој, како и во сите други случаи каде се опфатени луѓе од ВМРО-ДПМНЕ  ја злоупотребува мерката притвор,  наместо како мерка за обезбедување на присуство, ја користи како мерка за шиканирање и казнување.

Притворот се изрекува, доколку треба  да се обезбеди присуство на некое лице пред органите на прогонот. Опасност од бегство или непојавување во случајот со Димовски и Митески нема. Димовски сам ја вратил сопствената времена патна исправа, а Јанакиески веќе подолго време беше во куќен притвор. Доколку сакале да бегаат немало да чекаат да бидат доведени пред свршен чин.

Сите обвинети во монтираните судски процеси се дел од една хајка која нема врска со правото, туку служи  за  заплашување.

Последниот монтиран случај нема никаква врска со правото. Ниту е извршено кривично дело, ниту е прибавена противправна имотна корист. СДСМ е веќе трета година на власт и доколку сметале, можеле во секој момент да го вратат земјиштето во посед на државата.

Власта има само за цел да ги малтретира притворените.

ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш апелира Апелацискиот суд да се надвисне над политиката и да одолее на притисоците. Потребни се одлуки согласно законот, а не како што ќе нареди Заев. Апелацискиот суд треба да ја отфрли мерката притвор или да донесе  поблага мерка.

ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш потенцира дека за сите злоупотреби и кршења на правото ќе следува одговорност со враќање на правната држава и владеењето на правото.

Апсењето на Димитар Димовски и Дејан Митевски е акт на страв на СДСМ во очи на се помалата поддршка која ја имаат кај граѓаните

Зоран Заев и картелот околу него тонат во криминал, а народот кој едвај преживува веќе не сака да ги види.

Колку повеќе Заев го губи тлото под нозете, толку повеќе расне притисокот врз институциите и нивната злоупотреба од страна на власта за политички притисок со кој што би сакале да ја замолкнат опозицијата.

Господа од власта, прочитани сте. Теророт, политичкиот прогон и изживувањето нема да Ви бидат заборавени. Секоја злоупотреба ќе биде преиспитана. И таа на нарачателите и таа сценаристите и таа на извршителите.

Апсењето и притворањето на Димитар Димовски и Дејан Митевски е акт на страв на СДСМ во очи на се помалата поддршка која ја имаат кај граѓаните.

Јавното обвинителство на Зоран Заев и судството вчера не постапија по основа на закон, туку политички и по наредба.

На аболицираниот Заев му требаше театар за да го сврти вниманието од корупцијата и неработењето на кои посочија и негови соработници кои решија да се повлечат од криминалното владеење и колку  толку да го сочуваат својот образот.

Доколку имаше каков било криминал за кој требало да одговараат, Димовски, Митевски и другите кои вчера во раните утрински часови по политичка нарачка беа собрани од своите домови, криминалната власт на Заев немаше да чека да поминат дури 3 години за да покрене случај.

Доколку имаше какви било административни пропусти ќе имаше поднесоци до Управниот суд и ќе следуваше соодветна одлука.

Вистината е дека ниту е направен криминал, ниту некој прибавил противправна имотна корист.

Вистината е дека не постои никаква основа за кривичен прогон, а уште помалку за одредување на притвор. Ниту постои опасност од повторување на делото, ниту постои опасност од бегство, ниту пак постои можност за влијание врз сведоци.

Зарем има подобар доказ од фактот што Димовски сам ја вратил сопствената времена патна исправа, а Јанакиески веќе се наоѓаше во куќен притвор?

Јасно е како бел ден дека притворот беше политички определен за да се задоволи барањето на политичкото обвинителство кое секојдневно покажува дека е тука за да замижува и да ги заштитува криминалите на Заев, задоволувајќи ги притоа неговите нарачки.

Затоа ВМРО ДПМНЕ апелира, Апелацискиот суд најсериозно да ги разгледа аргументираните жалби на политичката одлука, да се охрабри, да се ослободи од политичките притисоци и да донесе одлука согласно законот со која што ќе ја отфрли одлуката на првостепениот суд и ќе ја укине мерката притвор или ќе донесе некоја поблага мерка.

Бараме оставка на десната рака на Зоран Заев – Драги Рашковски, и итно спроведување на истрага од страна на обвинителството

Драги Рашковски од позиција на генерален секретар на влада договарал сомнителен тендер во висина од 7 милиони евра за набавка на систем за летање преку М-НАВ,  како што објавија медиумите.

Рашковски заедно со претседател на УО на М-НАВ, кој како што пишуваат медиумите е близок роднина на министерка во владата на Зоран Заев, се слуша како иако знаат дека датумот за тендерот изминал за 3 дена го доделуваат истиот на  италијанска фирма.

Наспроти тврдењата на Рашковски дека тендерот е доделен во 2016-та година М-НАВ го демантира преку официјалната веб страна каде се гледа дека склучиле договор во 2018-та година.

Ако тендерот бил доделен во 2016-та тогаш зошто десната рака на Зоран Заев Рашковски договара рокови само за да добие оваа компанија.

Според објавеното во медиумите, а кое е транскрипт од разговор помеѓу Рашковски и претседателот на УО на М-НАВ се чита дека иако тие знаат дека италијанската компанија Леонардо не ги исполнува условите со неа да се договараат.

Според објавеното во медиумите се чита како Рашковски и претседателот на УО на М-НАВ одат спротивно на одлука на влада според која се укажува да се оди кон ретерирање, а не да се склучува нов договор, како што тоа подоцна го прават Рашковски и претседателот на УО на М-НАВ.

Имено според објавеното се вели: – Друга работа што мора да се измени, имаме заклучок на 63 седница на влада. Имаме одлука со која ни се укажува за да ретендерираме, зборува претседателот на УО на М-НАВ преку она што го добив во медиумите. На истово Рашковски одговара : – Ќе запишеме. Во владин заклучок ќе кажеме дека тоа престанува да важи и готово.

Но злоупотребите и прекршувањето на законите не застануваат тука. Според објавеното во медиумите се чита дека Рашковски и претседателот зборуваат за одредена награда, која треба да ја добијат. Имено претставникот на италијанската фирма Леонардо во прашање до Рашковски и претседателот на УО на М-НАВ вели: – Дали ќе треба да не побарате за да се состанеме на преговори за да расчистиме некои работи? Во писмото со наградата, ќе биде споменато.

За каква награда станува збор и дали господинот Рашковски директно договара процент самиот за себе?

Дали и Зоран Заев знаел за ова и дали и тој се има офајдено од ваквиот скандал?

Бараме оставка на десната рака на Зоран Заев – Драги Рашковски, и итно спроведување на истрага од страна на обвинителството.

Вака изгледа вистински заробена држава. Со оглед на тоа дека Рашковски е вршител на должност Генерален секретар  на владата и се уште може да влијае на заташкување на случајот и врз доказите и сведоците обвинителството треба веднаш да делува.

Ги повикуваме надлежните во најбрз можен рок да покренат постапка и да го расчистат овој случајот. Доколку се покажат како вистините наводите во медиумите Рашковски е директен сторител на кривичното дело Злоупотреба на службената положба и овластување од чл.353 ст.5 од  КЗ, според кој сторителот ќе се казни со казна затвор од најмалку 5 години.

Обвинителството и надлежните институции мора да утврдат, дали и колку е оштетен буџетот на Република Македонија? Одговорност мора да има, за сите вмешани во случајот. Криминалот и корупцијата мора да станат минато.

Дали чистењето на подрумите од страна на Рашковски значи нивно полнење на вакви нелегитимни начини?

Дали Република Македонија конечно ќе се ослободи од оваа ненародна власт?

Ова се прашањата кои што не мачат и бараме соодветен одговор.

АД Водостопанство нема пари за оспособување на каналите, а исплаќа плата од 1.150 евра на свој вработен

Се наоѓаме пред АД Водостопанство, претпријатието кое што е одговорно за наводнувањето во Република Македонија. Имаме нефункционални канали за наводнување низ цела Македонија, иако земјоделската сезона е во полн ек.

И додека АД Водостопанство нема пари за оспособување на каналите, истото претпријатие исплаќа астрономски плати.

Ова  е потврда за исплатена плата  од страна на АД Водостопанство кон свој вработен, од неа се гледа, дека месечната исплатена бруто плата изнесува повеќе од 100.000 денари, додека нето исплатената плата која ја добива на сметка е речиси 70.000 денари.

Почитувани, АД Водостопанство исплаќа плата од 1.150 евра плата на свој вработен, а нема пари за поправка и тековно одржување на каналската мрежа низа Република Македонија.

Расипнички се трошат вашите пари почитувани земјоделци. Вие исплаќате огромна сума на пари кон АД Водостопанство, а истото наместо да ви пружи услуга каква  што заслужувате дели плати од 1.150 евра на своите вработени.

И ако погледнете реално, плата од 500 евра има само за блиските луѓе нс власта, за земјоделците нема пари, тие немаат ни леб да јадат. Егзистенцијата на земјоделците е алармантна, а директни виновници за тоа се Зоран Заев и СДСМ.

Власта има пари за се, само за земјоделците нема. Ова набргу ќе се смени. Зоран Заев и СДСМ мора да си заминат. Ова е вистинскиот режим, кој мора да си оди. Потребна е влада која ќе се грижи за земјоделците, а ВМРО-ДПМНЕ ќе го направи тоа многу брзо.