Иџе: АМС ми сврте грб, таа стана најголема пречка за постигнување на врвни спортски резултати

Игор Стефановски Иџе, најдобриот македонски автомобилист кој долги години со успеси ја претставува нашата држава на најпознатите европски патеки, најави своја пауза од меѓународните натпреварувања.

Причината за тоа е како што вели тој поради малата помош која ја добива од македонските институции одговорни за развојот на спортистите. Иџе преку соопштените јавно го искажа своето незадоволство од Агенцијата за млади и спорт (АМС) за која вели дека станала најголемата пречка за постигнување на врвни спортски резултати.

Соопштението на Игор Стефановски ви го пренесуваме во целост:

„Македонското сонце секогаш ќе го осветлува покривот на мојот болид, но со ваквите неспортски потези Агенцијата за млади и спорт (АМС) не заслужува спортска промоција во иднина од моја страна.
Наместо Агенцијата за млади и спорт да биде најголемиот сојузник на врвните спортисти, таа стана најголемата пречка за постигнување на врвни спортски резултати. Срамно е за институцијата која ме има прогласено за најдобар спортист на Македонија за 2014 година, која ми го има доделено највисокото Национално спортско признание и тоа како резултат на моите спортски успеси, оваа година и оваа натпреварувачка сезона, едноставно да ме заборави.
Во услови кога ја имам најголемата поддршка од мојот народ, отсуствува институционалната поддршка. Несвојствено е како најтрофејниот македонски автомобилист од вкупно ????милиони денари кои се доделени на Автомобилистичка федерација за 2019 година да добие 0 (нула) денари од редовните буџетски средства и од средствата од Игрите на среќа…!!!
Секојдневно добивам безброј пораки од моите македонски фанови со прашањето: Зошто не се натпреварував во европскиот шампионат и дали ќе може да ме гледаат и наредната сезона на најпознатите европски трки каде пред две години бев претендент за титула?
Едноставно е срамно да се каже дека единствената причина за мојата натпреварувачка пауза е тоа што сум заборавен од единствената институција во Македонија која е задолжена за развојот на спортот и поддршка на македонските спортисти.
Повеќе детали за односот на АМС кон мене и мојот тим наскоро на прес-конференција…“

Одбојкарите прославија со оро, „Бисер Балкански“ грмна и во Љубљана!

Како што ги завршија квалификациите за ЕП 2019 во Скопје, така продолжија и во „Стожице“ во Љубљана. По првата победа над Белорусија, нашите најдобри одбојкари го прославија успехот со оро и заиграа на теренот.

На цел глас се пееше патриотската песна „Бисер Балкански“, која низ години е омилена на оваа спортска селекција. Сите успеси се славеа со оваа песна, па така и дебитантската победа на европскиот одбојкарски собир.

Одбојкарите добија поддршка и од навивачите, кои во еден глас ја пееја нумерата со која се идентификува нашата земја. Потоа, направија и заеднички фотографии за спомен, за историската победа на Европско првенство која долго ќе се памети.

 

Славјето на одбојкарите во „Стожице“: