Рекс Тилерсон на церемонија во Белата куќа положи заклетва на функцијата државен секретар, а на која присуствуваше и американскиот претседател Доналд Трамп.- Овој човек е почитуван во целиот свет. Сега, меѓутоа, почнува неговото најважно патешествие, рече Трамп.Американскиот Сенат вчера ја одобри кандидатурата на Тилерсон за прв американски дипломат со 56 гласа „за“, наспроти 43 гласа „против“. За поранешниот шеф на нафтениот гигант „Ексон Мобил“ гласаа сите републиканци, тројца демократи и еден независен сенатор.Претседателот изрази увереност дека новиот државен секретар ќе ја осознае неопходноста „да ги заврсти постојните сојузи и да создава нови“ во име на стратегиските интереси и земјата и безбедноста на Американците.Тилерсон изјави дека добрите желби и молитвите на овие луѓе ќе го потсетат дека служејќи му на претседателот тој им служи и на нивните интереси и секогаш ќе ги претставува интересите на целиот американски народ.