Средба на директорите на ФЗОМ со здруженија за поддршка на болни од рак и хепатит

ФЗОМ во соработка со Агенцијата за лекови и Министерството за здравство најави набавка на нови лекови за пациентите со онколошки болести и заболените од Хепатит Ц кои досега не биле достапни во Македонија. За Алијансата на пациентски организации, здружението за борба против рак „Борка“ и здружението „Хепар центар“ со набавката на овие 9 нови лекови ќе се направи историски исчекор во македонското здравство и ќе им се продолжи животот на пациентите.
Директорот на ФЗОМ Сашо Стефановски истакна дека условите за набавка на овие лекови е создадена и се очекува во иднина оваа листа да биде зголемена.
Претседателката на здружението за борба против рак “Борка“ Биба Додева истакна дека ова е историски исчекор кој значи многу за пациентите за продолжување на нивниот живот.
Со новите терапии ќе бидат опфатени сите пациенети на кои што ќе им бидат потребни.