СДСМ и Георгиески исплаќаат штети од земјотресот по партиска основа

В.д. градоначалникот Константин Георгиески во недостиг на идеи, проекти и желба за работа се фали и ја замајува јавноста со процедурални активности кои тој и да не сакаше, стручната администрација и истражните органи мораа да ги преземат. Го повикуваме Георгиески да одговори:

Кој овозможил исплата на финансиски средства од Буџетот на Република Македонија на лица кои не се баратели на штети?

Георгиески наместо стабилна и услужна општина за сите граѓани дозволи неа да ја тресе финансиски земјотрес.

Дали е точно дека спротивно на закон, се исплатени парични средства на име надомест на штета од земјотрес, во износ од над 30.000 денари, на лицето Илија Пиперкоски, шеф на кабинет на градоначалникот, кој е надворешно лице ангажирано во Општина Охрид, иако не е подносител на барање за причинета штета од земјотресите во Охрид?

ВМРО-ДПМНЕ го советува в.д. градоначалникот Георгиески доколку работи во интерес на граѓаните да побара од Пиперкоски, да ги врати назад исплатените без основ парични средства.

Дали случајно епицентарот на земјотресот беше лоциран во куќата на Илија Пиперкоски, на кој му е проценета и исплатена драстично повисока штета во споредба со другите граѓани на кои им беа исплатени по 2.000 до 3.000 денари?

Охриѓани најтранспарентно треба да знаат кој колку пари зел за оштета. Дали исплатите се вршат на лица кои од позиција на моќ даваат налози за такви исплати?

СДСМ и Георгиески се однесуваат како општината да е нивна приватна фирма, па исплатата на штетите оди по партиска основа. За овој криминал обелоденет од страна на ВМРО-ДПМНЕ тие мора да сносат одговорност затоа што најмногу страдаат охриѓани кои и после две години не зеле пари за да ги санираат објектите.

Гледајќи го овој криминал охриѓани нема да премолчат и за брзо ќе победат, а СДСМ ќе биде поразен заради сите овие неправди коишто им ги нанесува на граѓаните на Општина Охрид.