Решен проблемот на 400 питомци од генерацијата 2015/16

Министерот за внатрешни работи Митко Чавков, денес на новите 400 полициски службеници од генерацијата 2015/2016 им ги врачи решенијата за вработување со што се решава проблемот на питомците. Чавков потенцираше дека очекува од нив да направат се за граѓаните да се чувствуваат безбедно и да бидат еднакви кон сите почитувајќи ги законите. Министерот потенцираше дека унапредувањето на полициското работење е еден од врвните приоритети и истото како што рече ќе продолжи да биде во соработка со заедницата и водено од врвни стручњаци и оперативци. Чавков додаде дека реформите и натаму остануваат фундамент врз кој се развива полициската служба.
Инаку досегашните реформи во МВР со кои се воведени голем број современи законски решенија, стандардни оперативни процедури доведоа до намалување на тешките форми на насилен криминал и зголемување на ефикасноста во сузбивањето на организираниот криминал и тероризмот.
Од 2007 до 2015 година сузбиени се 186 организирани криминални групи со вкупно 3.027 физички и 102 правни лица. Ваквата работа на полицијата резултира со постојано зголемување на доверба кај граѓаните. Македонија од 105-тото место во 2006, се најде на 64 место во 2014 во извештајот на Транспаренси интернешнл според индексот за корупција. Македонија воедно се наоѓа и во групата ТИЕР 1, државни кои целосно ги исполнуваат стандардите за борба против трговија солуѓе.