Пронајдени се седум планети, можно е на нив да има услови за живот

Меѓународен тим астрономи откриле нов ѕвезден систем што се состои од седум планети со големина на Земјата и кои се во појас во кој можно е да има умерени температури и вода, објави НАСА.Системот е оддалечен околу 40 светлосни години од Земјата, а планетите кружат околу студена џуџеста ѕвезда Трапист-1. На три од тие планети можно е да има океани, а врз основа на процеси со кои настанале, може да се заклучи дека веројатно имаат и атмосфера.Освен тоа, гравитациските сили што дејствуваат на планетите „ја масираат“ нивната внатрешност така што успоруваат нивно ладење. Тоа меѓу другото, значи и дека планетите би требало да бидат тектонски и геолошки активни. Дел од нив имаат густина што одговара на камени планети. Сите наведени факти заедно се добра причина за претпоставка дека во системот може да постојат услови за живот.Главна улога во откритието на тој систем има роботскиот телескоп со кој управувале научници од Универзитетот Џон Мурс во Ливерпул. Станува збор за еден од инструментите кои поддржуваат опсервации на телескопот на НАСА, Спајсер, најголем во светот.Планетите се откриени со т.н. транзитна метода што вклучува регистрирање на мало затемнување што се јавува кога планетите се на пат меѓу телескопот и ѕвезди. Трапист се наоѓа во соѕвездието Водолија.Според собраните податоци од сите седум планети вода би можело да има во течна агрегатна состојба, но на внатрешните планети Трапист-1б,ц и д, веројатно е претопло освен можеби на некои делови. На најоддалечениот Трапист-1х веројатно е престудено ако нема дополнителни извори на греење како геолошки активности.Во новото откритие особено интересно е што постојат некои показатели дека планетите се оформувале подалеку од црвеното џуџе, но со тек на времето му се приближиле. Научниците очекуваат дека следната генерација телескопи како Џејмс Веб и европскиот Екстремно голем телескоп, ќе овозможат потрага по податоци за вода, а можеби и живот во системот Трапист-1.