Нови дела од капиталните едиции „Антологија на светската поезија“, „Превод на антологија на македонската книжевност на шест странски јазици“ и „Македонски искушенија“ денеска беа промовирани во Националната и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“. На промоцијата присуствуваа премиерот Никола Груевски, министерката за култура Елизабета Канческа- Милевска и бројни еминентни личности од областа на историјата, уметноста, книжевноста. Груевски посочи дека дека секој од трите проекти кои денеска се промовираат имаат различни цели. Со делата од проектот „Антологија на светската поезија“ се донесува сето она што недостасуваше во Македонија или беше тешко достапно за читателите. Со делата „Антологија на македонската книжевност на шест странски јазици“, како што истакна премиерот, одиме во обратен правец – од Македонија кон светот и третиот проект „Македонски искушенија“ обработува теми од минатото кои беа оставени во заборав. Канческа Милевска Посочи декка сите овие дела го збогатија едукативниот процес и ја позиционираа Република Македонија меѓу земјите кои достојно го негуваат сопственото, но, и наследеното европско и светско културно и книжевно богатство.