Шест нови наслови од капиталната едиција „Македонски искушенија“ денеска беа промовирани во Музејот на македонската борба-Скопје. Тоа се изданијата „Светите Климент и Наум Охридски“, „Македонска преродба“, „Борис Сарафов“, „Атентатите на ВМРО“, „Судбината на членовите на Првиот президиум на АСНОМ“ и ,„Македонска православна црква-Охридска Архиепископија“.Оваа едиција има исклучително значење за збогатувањето на македонскиот книжевен и историски корпус и афирмирањето на личностите и настаните кои оставиле длабока трага во македонска историја.На промоцијата присуствуваше и лидерот на ВМРо-ДПМНЕ Никола Груевски.Проектот „Македонски искушенија“ произлезе од, вредните документарни филмови кои во изминатиот период, во голем број беа реализирани од страна на Македонската Радио Телевизија.