Пешевски: Западен Балкан и понатаму во Унијата гледа главен економски пазар

Самитот во Париз е продолжување на процесот што започна во Берлин, продолжи во Виена и ќе заврши на крај во Рим. Се работи за еден напор на Европската Унија, државите кои не се членки на ЕУ да ги засилат интергративните процеси во неколку сегменти на функционирање, а за таа цел се одвоени финансиски средства.Унијата соопшти дека за државите од Западен Балкан одвојува речиси 150 милиони евра за инфраструктурни транспортни и енергетски проекти.Република Македонија користи уште од првата транша на едната милијарда која е алоцирана за оваа активност, а тоа се средства за градење на далекуводот кон Албанија.Цел на самитот додаде тој е и да се засили и соработката меѓу самите земји на неколку полиња како енергетиката, инфраструктурата, транспортот, а на бизнис форумот во Париз била посочена и нова тема – дигиталната технологија и дигиталните држави.На бизнис форумот присуствуваа компании и стопански комори од земјите од Западен Балкан како и француски компании заинтересирана за соработка и инвестиции во регионот.