Обуки за наставници: Да се помогне на младите да станат креативни и подготвени за претприемништво

Започна втората обука за претприемачко образование наменета за наставници од основните и средните училишта.Во периодот што следи ќе се остварат повеќе обуки, поврзани со презентација, промоција и подготовка на наставниците во основните и средните училишта поврзани со комплетно реновираните наставни програми поврзани со предметот иновации, бизнис и претприемништво. Министерството и оваа година ќе продолжи со реализација на процесот наречен „Вешти и компетентни“ со кој што започнавме во текот на минатата учебна година.Професорот Еди Пеналуна од Универзитетот „St David“од Велс подвлече дека за наставниците е голем предизвик да се предава во областа на претприемачко образование, и додаде дека во рамките на неговиот ангажман во Европската Комисија, тој и неговиот тим развиваат нова рамка за иновации и конкурентност.Во рамките ООН, заклучува Пеналуна, се зборува за еден еко систем на претприемништво и Македонија, подвлече тој е, глобален лидер во развивање на овие размислувања.