„Мусала софт“ ќе инвестира повеќе од 20 милиони евра и ќе вработи над 300 лица

Бугарската Ај ти компанија „Мусала софт“ ќе инвестира повеќе од 23 милиони евра во Македонија а ќе вработи повеќе од 300 лица висококвалификуван кадар.Денеска во просториите на Владата, вицепремиерот Владимир Пешевски и претседателот на компанијата Елена Маринова и официјално ја објавија одлуката за инвестирање и почеток на работа на „Мусала софт“.Пешевски истакна дека Владата и понатаму ќе ги насочи своите напори за привлекување на нови странски инвестиции, но и кон подобрување на бизнис климата во Македонија и за македонските компании.Маринова, истакна дека тие веќе започнале со екипирање на својата канцеларија во Скопје, досега се вработени 10-ина лица, а до 2020 година, бројката на вработени ќе надмине 320.Сите вработени ќе поминат низ внатрешната корпоративна обука на компанијата. „Мусала Софт“ е водечка компанија во Република Бугарија во областа на софтверско инжинерство, која очекува годишен раст од 20-30%, а вкупниот број на вработени до 2020 година да надмине 1000 лица.