Македонски манифест: Избори на 5 јуни, да се врати уставната автентичност на Македонија

Избори на 5 јуни по секоја цена, да се стави ред во македонската држава во внатрешен и надворешен план, да се врати уставната автентичност на Македонија, да се прекинат преговорите за името и да се создаде национална стратегија, црвена линија преку која никој нема да семе да помине, со која ќе се заштитат идентитетот и името, беа пораките кои денеска на тркалезна маса ги испратија членовите на граѓанската иницијатива „Македонски манифест“ и Граѓански здруженија за суверена Македонија. Стефан Влахов Мицов истакна дека оваа тркалезна маса има за задача да даде конкретни решенија за одбрана и отпор на Македонската независност, име и идентитет. Поетот Ефтим Клетников истакна дека ретко кој друг народ како македонскиот бил изведуван на губилиште. Тони Науновски истакна дека не смее да се дозволи било каква промена на државното име Р. Македонија. Членовите на граѓанската иницијатива „Македонски манифест“ и Граѓански здруженија за суверена Македонија беа едногласни дека треба да се превземат сите мерки кои се на располгање за да се одбрани македонската независност, име и идентитет.