Фудбалската академија на Вардар официјално започнува со работа. Таа ќе биде место каде што ќе тренираат млади до 14 години и во моментов брои 1200 деца.Целта е да се создадат млади и надежни фудбалски кадри, од кои еден дел ќе бидат од првата екипа на Вардар, Националната селекција на Македонија како и да се пласираат на европскиот пазар.Сопственикот Сергеј Самсоненко упати голема благодарност до оние кои помогнале да се реализира овој проект, особено на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, кој како што кажа од самиот старт дал несебична поддршка.Во план е и реализација на уште еден проект кој ќе опфати деца од 14 до 18 години со што би се затворила целата фудбалска инфраструктура на ФК Вардар.Денеска беше поставен и камен-темелник на вториот дополнителен објект кој ќе ја надополни како целина Фудбалската Академија. Осветувањето на објектот ќе го изврши поглаварот на МПЦ, Господин Господин Стефан.Овој проект е од суштествено значење за националните интереси на Македонија, секое детенце кое е член на Фудбалската академија Вардар е 100% потенцијал да стане македонски репрезентативец.Социјалниот аспект од реализацијата на овој капитален објект е директниот инпут кон развој на спортот и здрави спортски навики кон младите.