Економски форум во Пекинг: Кинеските компании позитивно изненадени од македонските бизнис потенцијали

Владина делегација предводена од премиерот Груевски ги презентираше можностите за инвестирање во Македонија на бизнис форум во Пекинг, кој се одржа во соработка со Фондацијата за инвестиции на НР Кина, а на кој присуствуваа голем број на кинески компании од областа на градежништвото, технологијата, металската и прехранбената индустрија, и енергетскиот сектор.Груевски посочи дека една од важните работи за Македонија е што државата е ориентирана кон креирање на добра бизнис клима што пак е потврдено од значајни меѓународни финансиски институции.Премиерот посочи дека една од карактеристиките на македонската економија е тоа што има најниски трошоци за правење на бизнис во Европа. Вицепремиерот Пешевски се осврна на деталите и можностите кои ги нудат технолошко индустриските зони за потенцијалните инвеститори и на важноста за продлабочување на трговските односи со Кина.Присутните претставници на кинеските компании дадоа позитивна оценка за презентираните можности за водење бизнис кои ги има нашата земја.Ванг Јанг од компанијата „Кина камкеи инжињеринг“ кој е заинтересиран за развивање на соработка во повеќе области, изрази задоволство од односот на македонската Влада кон бизнис заедницата и добрата бизнис клима.Генералниот менаџер за Европа на „Нучтеч компани“, компанија која веќе инвестирала во Полска позитивно ги оцени можностите за инвестирање и напорите кои ги прави Владата за привлекување на инвестиции. Премиерот Груевски во рамки на посетата на Пекинг оствари средби со премиерот и претседателот на Кина.