Достапни бесплатни проекти за изградба на куќи

Бесплатни проекти за изградба на куќи од денеска сите заинтересирани граѓани ќе можат да подигнат од Министерството за транспорт и врски или од веб страницата на министерството. Со оваа владина мерка ќе се овозможи заштеда од 900 до 2.000 евра за сите оние кои се заинтересирани за градба при што нема да има ограничување на локацијата за градење. На располагање ќе бидат идејни решенија со изработен проект за шест типа објекти со различна површина. Покрај намалување на трошоците за градење, посочи министерот, со оваа мерка ќе се намалат роковите за вадење одобрение за градење од причина што проектот е веќе познат на општината што го издава одобрението за градење. Според Мисајловски, со мерката за субвенционирање на проектите не сакаат да направат конкуренција на проектантските куќи, туку да им помогнеме граѓаните кои сакаат да заштедат во тек на градбата. Ова субвенционирање се однесува и за проектот „Купи куќа купи стан“. Од Министерството за транспорт планираат да се направат слични проекти затоа што имало голем интерес уште од најавата за субвенционирањето од страна на премиерот.