Груевски на трибина посветена на економијата, инфраструктурата и претприемништвото

Во изминатиот период Европа помина низ најголемата светска рецесија во последните 80 години. Последиците од светската економска криза и од европската должничка криза повеќе или помалку се чувствуваат и денес. Во оваа криза потклекнаа бројни економии, а истата имаше силни реперкусии и врз Република Македонија. Сепак може да се каже дека Македонија беше меѓу ретките држави во Европа која помина со полесни последици. За мала економија како што е нашата, таквиот подвиг не ќе беше можен доколку тргневме во дефанзива и доколку чекавме кризниот бран во целост да не поклопи. Ние направивме чекори пред појавата на кризата кои што многу ни помогнаа, на пример предвреме се раздолживме кон кредиторите и нивото на долг пред да започне кризата го сведовме од околу 40 отсто државниот долг на некаде околу 24 отсто, што беше одличен чекор во контекст на подготвено очекување на светската криза, а по неа и европската должничка криза. Тоа ни помогна ние да не се вброиме во земјите што не можат да си го вратат долгот. Ни помогна да бидеме многу посилни и поотпорни на кризата која што следуваше.