ВЕТУВАЊЕТО ОСТВАРЕНО: Почнува реализација на 50 милионска инвестиција

Германска компанијата „Костал“ официјално почна со реализација на најавената инвестиција во Македонија во вредност од 50 милиони евра, која треба да отвори 1.000 работни места. На почетокот стартуваат во постоечки објект како браунфилд инвестиција, а од почетокот на наредната година ќе почне и изградбата на нивната нова фабрика. Премиерот Никола Груевски уште во март месец минатата година на митинг во Струга најави дека компанија од Германија донесе одлука за инвестирање во Македонија. Договорот за реализација на инвестицијата на „Костел“, денеска по средбата со премиерот Груевски во Владата, го потпишаа директорот на Дирекцијата на ТИРЗ Виктор Мизо и извршниот потпретседател на „Костал“ Кристофер Сандерс. Фабриката на „Костал“ ќе биде лоцирана во ТИРЗ Струга- Охрид каде што ќе произведува електронски компоненти за автомобилската индустрија. Паралелно ќе работи во две фабрики и во објектот во поранешен ЕМО, како и во новата фабрика која ќе се изгради во индустриската зона. Преговорите за инвестицијата со германски „Костал“ започнала во 2013 година. Извршниот потпретседател на „Костал“, истакна дека по спроведеното истражување во многу земји за тоа какви услови нудат за инвестирање откриле дека Македонија е таа која им потребна, а Охрид и Струга им нудат многу предности за ниивниот иден бизнис. Директорот на ТИРЗ појасни дека „Костал“ ќе работи во објект од поранешно ЕМО од 6.000 метри квадратни кој го има земено под закуп на пет години. Во објектот на „Костал“ ќе бидат ангажирани поранешни вработени од ЕМО кои ќе почнат со обука, а производството се очекува да почне на почетокот на 2016 година. Инаку, „Костал“ постои 100 години, работи во 17 земји, има 16.000 вработени и во последните години двојно го зголеми својот раст и извонредно е позиционирана во автомобилската индустрија. Компанијата има годишен обрт од две милијарди евра.