Анкета: Странските инвеститори задоволни од бизнис и инвестициските политики

Бизнис и инвестициските политики на Владата се поставени на стабилни основи, а странските вложувачи се задоволни од условите за водење бизнис и инвестирање во Македонија. Како најповолни ги посочуваат ниските трошоци, проактивноста на владините институции, како и географската локација на земјата, односно лесниот пристап до европскиот пазар. Ова го покажува најновата владина анкета спроведена изминатите три недели на 30 странски инвеститори во Македонија од автомобилската, преработувачката индустрија и други сектори.Според анкетата, 96 отсто од анкетираните фирми се задоволни од инвестициската клима, 82 проценти сметаат дека е одлична или многу добра, а 86 отсто повторно би ја избрале Македонија за реализација на своите инвестиции.Над 50 отсто од странските инвеститори ги имаат проширено инвестициите во земјава, а преку 80 проценти предвидуваат отворање нови линии за производство.Анкетата покажува дека 68 отсто од странските инвеститори во Македонија се задоволни од владината поддршка, односно сметаат дека е таа одлична или многу добра, додека две третини или 75 отсто од компаниите кои имале какви било проблеми се задоволни од одличната ефикасност на државните институции.Анкетата е спроведена како дел од континуираниот дијалог на Владата со странските инвеститори во Македонија со цел да се слушне нивната оценка, да се детектираат можностите за подобрување на натамошните политики и мерки, но и за да се искористат искуствата на присутните странски компании во претстојните преговори и дијалози со потенцијалните нови инвеститори.