Академијата на ФК Вардар ќе биде локален и регионален лидер во креирањето на нови фудбалски надежи

По повод големиот христијански празник Велигден, ФК Вардар на најмладите во Македонија им подари Фудбалска академија со највисоки светски стандарди.Фудбалската академија ФК Вардар, е институција за развој на млади фудбалски индивидуи кои директно треба да влијаат на фудбалската иднина во Македонија. Работата е организирана според стандардите на еминентните клубови кои се натпреваруваат во Лигата на шампионите – која исто така е цел и план на ФК Вардар. Овој проект е од суштествено значење за националните интереси на Македонија поради фактот што секое детенце кое е член на Фудбалската академија Вардар е 100 процентен потенцијал да стане македонски репрезентативец.Социјалниот аспект од реализацијата на овој капитален објект е директниот инпут кон развој на спортот и здрави спортски навики кон младите, а исто така овој проект е директна бариера на младите од актуелните пороци на 21-ви век кои се застапени насекаде на светот па и во Македонија.Од Вардар информираат дека овој објект ќе биде локален и регионален лидер во креирањето на нови фудбалски надежи.Директорот на Фудбалската академија Марио Кофилоски на денешната презентација на овој објект истакна дека Фудбалската академија е со површина од 1152m2 во кој се сместени 6 соблекувални за децата и тренерите, простор за видео презентации, администатиен простор и други помошни простории. Објектот е осветлен со лед светилки, кои навечер даваат посебен ефект и амбиент. Во екстериерот и ентериерот на објектот доминираат црвената и црната боја и амблемите како симбол на ФК Вардар.Павел Неделковски координатор на детската школа ФК Вардар вели дека сите услови што ги нуди академијата се одговараат со високите стандарди на професионалните клубови од светски ранг.Денес во ФК Вардар професионално тренираат околу 500 млади деца, додека дел од фудбалската академијата се вкупно 1000 дечиња.